Bezy
Bezy, choć rzadko stosowane przez barmanów stanowią bardzo prosty i tani pomysł na efektownie wyglądającą dekorację koktajlu.
Składniki
Do przygotowania najprostszej formy bezy potrzebne są wyłącznie dwa składniki: białko jaj oraz cukier puder (w stosunku 1 białko : 50-70g cukru). W niektórych przepisach występują również różnego rodzaju ekstrakty smakowe oraz barwniki spożywcze. Opcjonalnie stosuje się także nieznaczną ilość soli, która pomaga w ubijaniu piany, a nie jest odczuwalna w smaku.
Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie w niewielkich porcjach dodajemy do piany cukier puder.
Gdy wszystkie składniki zostaną połączone, przekładamy pianę do rękawa cukierniczego z wybraną nasadką, a następnie wyciskamy małe bezy bezpośrednio na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 100*C i pieczemy (suszymy) przez około 60-90 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy bezy w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, aż wystygną.
Przykładowe dekoracje