Koktajle na trawienie
Klasyczne
Brandy Alexander
Receptura:
- 30 ml brandy
- 30 ml likieru kakaowego
- 30 ml śmietanki
Metoda: Shake
Szkło: Martini
Garnish: Świeżo starta gałka muszkatołowa
Espresso Martini
Receptura:
- 50 ml wódki
- 30 ml likieru kawowego
- espresso
- syrop cukrowy (według preferencji)
Metoda: Shake
Szkło: Martini
Garnish: 3 ziarenka kawy
French Connection
Receptura:
- 35 ml koniaku
- 35 ml likieru amaretto
Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish: –
Grasshopper
Receptura:
- 30 ml zielonego likieru miętowego
- 30 ml białego likieru kakaowego
- 30 ml śmietanki
Metoda: Shake
Szkło: Martini
Garnish: Mięta lub/i wiórki czekoladowe (opcjonalnie)
Hanky Panky
Receptura:
- 25 ml ginu
- 25 ml słodkiego wermutu
- 5 ml Fernet Branca
Metoda: Stir
Szkło: Martini
Garnish: Skórka pomarańczowa
Irish Coffee
Receptura:
- 30 ml irlandzkiej whiskey
- 60 ml świeżo zaparzonej kawy
- 15 ml syropu cukrowego
- 30 ml śmietanki
Metoda: Build
Szkło: Szklanka do Irish coffee
Garnish: 3 ziarenka kawy
*przed wlaniem koktajlu szkło ogrzewamy za pomocą gorącej wody.
Manhattan
Receptura:
- 60 ml amerykańskiej bourbon whiskey
- 30 ml słodkiego wermutu
- 2 dashe angostury
Metoda: Stir lub shake / Build
Szkło: Martini / Rock
Garnish: 1-3 wisienki koktajlowe
Rusty Nail
Receptura:
- 60 ml szkockiej Blended Whisky
- 30 ml likieru Drambuie
Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish: –
Sazerac
Receptura:
- 10 ml absyntu dla aromatyzacji*
- 40 ml koniaku
- 3 dashe Peychaud’s Bitters
- 5 ml syropu cukrowego
Metoda: Stir
Szkło: Rock
Garnish: Skórka z cytryny
*absynt wlać do szklanki, rozprowadzić po ściankach, a następnie usunąć tuż przed wlaniem koktajlu.
White Russian
Receptura:
- 40 ml czystej wódki
- 20 ml likieru kawowego
- 20 ml śmietanki
Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish: –
Artykuł w trakcie tworzenia.