Fat-washing
Co to jest fat-washing?
Fat washing jest techniką polegającą na dodaniu tłuszczu (najczęściej intensywnie smakującego) do alkoholu, a następnie maceracji i mrożeniu lub chłodzeniu w celu wytrącenia się tegoż tłuszczu. Zaromatyzowany w ten sposób trunek zyskuje często nieoczywisty, ciekawy i intensywny smak, którego w żaden inny sposób nie da się uzyskać.
Prekursorem takiego przygotowania koktajli jest bar PDT (“Please Don Don’t Tell“) z Nowego Jorku, w którym w 2007 roku powstał koktajl Benton’s Old Fashioned stworzony przez barmana Dona Lee. Don uzupełnił klasyczną recepturę Old Fashioned o smak amerykańskiego ręcznie robionego bekonu Benton’s i syropu klonowego.
Benton’s Old Fashioned
Receptura:
- 60 ml Whiskey infuzowanej wędzonym boczkiem
- 2 bsp syropu klonowego
- 2 d. Angustura
Metoda: Stir
Szkło: Rock
Garnish: Zest z pomarańczy/smażony plaster boczku
Technika fat-washing krok po kroku
Technika fat-washing jest stosunkowo łatwą do opanowanie i składa się z 3 kroków:
W pojemniku łączymy alkohol z roztopionym tłuszczem i szczelnie zamykamy.
Całość wstrząsamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok 12 godzin. Po tym czasie wkładamy pojemnik na kolejne 12 godzin do lodówki (w niskiej temperaturze tłuszcz stężeje i wytworzy warstwę na powierzchni płynu).
Po wyjęciu pojemnika z lodówki oddzielamy czop stworzony z tłuszczu, a następnie sam alkohol przecedzamy przez filtr do kawy.
Fat-washing ratio
Książka “Liquid Intelligence” autorstwa Dave’a Arnolda zaleca użycie 120g/120ml tłuszczu na 750 ml alkoholu dla tłuszczów o mocnym smaku, takich jak wędzony bekon i 240g / 240ml dla tłuszczów o lżejszym smaku, takich jak masło i oliwa z oliwek. Arnold zaleca także aby zawsze używać świeżych i najlepszej możliwej jakości tłuszczy.
Należy pamiętać, że powyższe założenia są ogólnymi instrukcjami i na drodze własnych eksperymentów z własnymi składnikami należy je odpowiednio dostosować.
Popularne kombinacja fat-washing’owe
- bourbon i topiony wędzony tłuszcz z boczku
- rum i olej kokosowy
- wódka i olej truflowy
- rum i masło
- wódka/gin i oliwa z oliwek
- whisky żytnia i tłuszcz z kaczki
- gin i ser pleśniowy
Przepisy
Bacon washed bourbon
Receptura:
- 700 ml Bourbon’u
- 80 ml wytopionego tłuszczu z wędzonego boczku
Na patelni wytapiamy boczek, usmażony boczek zdejmujemy z patelni.
Zlewamy tłuszcz i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Do pojemnika wlewamy butelkę whiskey.
Odmierzamy 80 ml tłuszczu i wlewany do alkoholu.
Zamykamy pojemnik i wstrząsamy.
Odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiamy pojemnik na 12 godzin do lodówki.
Wyciągamy czop tłuszczu i cedzimy alkohol przez filtr do kawy
Butter washed rum
Receptura:
- 700 ml białego rumu
- 130 ml palonego masła
W rondelku roztapiamy masło na małym ogniu.
Zlewamy masło i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Do pojemnika wlewamy butelkę rumu.
Odmierzamy 130 ml roztopionego palonego masła i wlewany do alkoholu.
Zamykamy pojemnik i wstrząsamy.
Odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiamy pojemnik na 12 godzin do lodówki.
Wyciągamy czop masła i cedzimy alkohol przez filtr do kawy.
Truffle oil washed bourbon
Receptura:
- 700 ml białego rumu
- 130 ml palonego masła
Do pojemnika wlewamy butelkę whiskey.
Odmierzamy 60 ml oleju truflowego i wlewany do alkoholu.
Zamykamy pojemnik i wstrząsamy.
Odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiamy pojemnik na 12 godzin do zamrażalki.
Wyciągamy czop tłuszczu i cedzimy alkohol przez filtr do kawy.