Tequila – najbardziej popularne marki
1800 (Beckmann Family / 100% Agawa błękitna)
Tańszy konkurent Patron. Upselling dla Jose Cuervo.
- Silver– wersja podstawowa. 38% ABV.
- Reserva Reposado – leżakowana w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez 6 miesięcy. 38% ABV.
- Reserva Añejo – leżakowana przez nawet 3 lata, głównie w beczkach z francuskiego dębu, a także w niewielkiej części w beczkach z amerykańskiego dębu. 38% ABV.
Don Julio (Diageo / 100% Agawa błękitna)
Jedna z najlepiej sprzedających się luksusowych tequili na świecie. Stworzona w 1942 roku przez Don Julio.
- Blanco – wersja podstawowa. 38% ABV.
- Reposado – leżakowana w beczkach z amerykańskiego, białego dębu przez okres 8 miesięcy. 38% ABV.
- Añejo – leżakowana w mniejszych partiach, w beczkach z amerykańskiego, białego dębu przez okres osiemnastu miesięcy. 38% ABV.
El Jimador (Brown-Forman / 100% Agawa błękitna)
El Jimador to określenie osoby uprawiającej agawę. Półka niżej niż Herradura.
- Blanco – wersja podstawowa. 38% ABV.
- Reposado – leżakowana w beczkach z amerykańskiego, białego dębu przez okres 2 miesięcy. 38% ABV.
- Añejo – leżakowana w beczkach z amerykańskiego, białego dębu przez okres 12 miesięcy.
Herradura (Brown-Forman / 100% Agawa błękitna)
Tequila Herradura została założona w 1870 roku przez Félixa Lópeza i pozostawała w rękach rodziny przez ponad 125 lat. Herradura znaczy podkowa.
- Silver – wersja podstawowa. Leżakowana 45 dni w beczkach z amerykańskiego dębu.
- Reposado – leżakowana w beczkach z amerykańskiego białego dębu przez okres minimum 11 miesięcy.
- Añejo – leżakowana w beczkach z amerykańskiego, białego dębu przez 25 miesięcy.
- Ultra Añejo – po okresie maturacji zostaje przefiltrowana w celu usunięcia koloru.
- Double Barrel Reposado – dodatkowo starzona przez 30 dni w wyprażanych uprzednio beczkach.
- Directo de Alambiqu – rozlewana bezpośrednio po destylacji. 55% ABV.
- Legend – tequila leżakowana przez 14 miesięcy w mocno wyprażanych nowych beczkach z amerykańskiego dębu.
- Selección Suprema – leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu przez 49 miesięcy.
Jose Cuervo (Proximo Spirits (Beckmann Family) / Mixto)
Najbardziej popularna tequila na świecie (1/3 sprzedaży światowej). Dobra do mieszania w drinkach.
- Silver Especial – wersja podstawowa. 38% ABV.
- Especial Gold – podstawowa wersja z dodatkiem karmelu (tzw. Joven Tequila). Wg. niektórych teorii użyto jej do przygotowania pierwszej w historii Margarity. 38% ABV.
- Tradicional Plata – niestarzona. 100% Agawa błękitna. 38% ABV.
- Tradicional Reposado – leżakowana w beczka dębowych przez minimum 2 miesiące. 38% ABV.
- Tradicional Añejo – leżakowana w wypalanych beczka z amerykańskiego dębu przez minimum rok, a następnie finiszowana w beczkach po irlandzkiej whiskey.
- Reserva de la Familia – pierwsza na świecie tequila typu extra-añejo. Wytwarzana w 100% z agawy błękitnej, destylowana dwukrotnie w tradycyjnych miedzianych alembikach i leżakowanaco najmniej trzy lata w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu.
Ocho (Numero Ocho Ltd. / 100% Agawa błękitna)
Wytwarzana w pełni zgodnie z tradycyjnymi metodami w destylarni La Alteña , z wykorzystaniem jedynie agawy błękitnej pochodzącej z plantacji należących do firmy (tzw. Single Estate Tequila). Powiązana z rodziną Camarena produkującą także tequile El Tesoro i Tapatio.
- Plata – wersja podstawowa, niestarzona.
- Reposado – leżakowana w beczkach po bourbonie przez 8 tygodni i 8 dni.
- Añejo – leżakowana w beczkach po bourbonie przez okres jednego roku.
- Extra Añejo – leżakowana w beczkach po bourbonie przez okres trzech lat.
- Añejo Single Barrel – leżakowana w beczkach po bourbonie przez co najmniej 12 miesięcy. 54,8% ABV.
- Extra Añejo Single Barrel – leżakowana w beczkach po bourbonie przez co najmniej 36 miesięcy. 54,8% ABV.
Olmeca (Pernod Ricard / Mixto)
Założona w 1967 roku, jedna z bardziej popularnych marek tequili.
- Blanco – wersja podstawowa. 38% ABV.
- Gold – leżakowana przez minimum 5 miesięcy w dębowych beczkach po bourbonie. 38% ABV.
- Extra Aged – leżakowana przez minimum 13 miesięcy w dębowych beczkach po bourbonie. 38% ABV.
- Reposado – leżakowana przez minimum 5 miesięcy w dębowych beczkach po bourbonie.
- Altos Plata – niestarzona. 100% Agawa błękitna.
- Altos Reposado – leżakowana przez od 6 do 8 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie. 100% Agawa błękitna.
- Altos Añejo – leżakowana przez 18 miesięcy w 200 litrowych beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie. 100% Agawa błękitna.
*W ofercie Olmeci znajduje się także seria Tezón, która produkowana jest według tradycyjnej metody Tahona.
Patron (Bacardi / 100% Agawa błękitna)
Założona w 1989 roku. Jedna z najbardziej znanych marek luksusowych tequili, sprzedawanych w oryginalnych, ręcznie numerowanych butelkach.
- Silver– wersja podstawowa. Najbardziej popularna luksusowa tequila na świecie.
- Reposado – leżakowana przez minimum 2 miesiące w dębowych beczkach.
- Añejo – leżakowana przez minimum 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie, francuskiego i węgierskiego.
- Extra Añejo – leżakowana przez minimum 36 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego, francuskiego i węgierskiego.
Sauza (Beam Suntory / Mixto)
Jedna z najbardziej popularnych tequili na świecie. Największy konkurent Jose Cuervo. Dobra do mieszania w drinkach.
- Blanco – wersja podstawowa. 38% ABV.
- Gold – podstawowa wersja z dodatkiem karmelu (tzw. Joven Tequila). 38% ABV.
Sierra (Excelsia (CEDC) / Mixto)
Jedna z najbardziej popularnych tequili w Polsce i w Europie. Jej znakiem rozpoznawczym jest czerwony kapelusz na zakrętce.
- Silver – wersja podstawowa. 38% ABV. Najlepiej sprzedająca się tequila w Polsce.
- Reposado – leżakowana przez 9 miesięcy w dębowych beczkach. 38% ABV.
- Antiguo Plata – niestarzona. 100% Agawa błękitna.
- Antigua Añejo – dojrzewa przez okres dwóch lat w małych dębowych beczkach. 100% Agawa błękitna.
- Milenario Blanco – niestarzona. 100% Agawa błękitna. Trzykrotnie destylowana. 41,5% ABV.
- Milenario Reposado – leżakowana w beczkach do 9 miesięcy. 41,5% ABV.
- Milenario Añejo – leżakowana w beczkach przez około półtorej roku. 41,5% ABV.
- Milenario Extra Añejo – leżakowana w beczkach przez okres 4 lat. 41,5% ABV.
- Milenario Fumado Blanco – wytarzana ze 100% agawy błękitnej, trzykrotnie destylowana w tradycyjnych miedzianych alembikach, a sama agawa po upieczeniu poddana jest działaniu dymu. 41,5% ABV.
Objaśnienie kolorów poszczególnych ginów (półki cenowe):
- Klasa ekonomiczna (poniżej 100 zł za butelkę)
- Klasa premium (od 101 zł – 200 zł za butelkę)
- Klasa luksusowa (od 201 zł – 300 zł za butelkę)
- Klasa ultra luksusowa (powyżej 300 zł za butelkę)
Artykuł w trakcie tworzenia.