Podstawowe rodzaje szkła do piwa
Dobór odpowiedniego szkła do danego gatunku piwa, potrafi subtelnie uwypuklić jego smak i aromat, a także uatrakcyjnić serwis oraz mieć pozytywny wpływ na zwiększenie aktywności klientów dotyczących naszego baru w social mediach.
Poniżej znajduje się kilka podstawowych kształtów szklanicy do piwa. Warto pamiętać, że przed wlaniem do niego piwa, warto przepłukać je najpierw zimną wodą, dzięki czemu piana będzie się lepiej budować, a liczba pęcherzyków na wewnętrznej stronie szkła będzie mniejsza.
Kufel
Kufle zbudowane są z solidnego, grubego szkła, które dłużej trzyma chłód. Ich cechą charakterystyczną jest także wygodny uchwyt, ułatwiający ich podnoszenie. Kufle przybierać mogą różne kształty, a także mogą mieć wytłaczaną lub gładką powierzchnię. Świetnie nadają się do serwowania lagerów i tradycyjnie podawane są w nim piwa na niemieckich festiwalach.
Szklanka
Szklanka to najbardziej popularne szkło do piwa. Zazwyczaj jest wysoka, lekko rozszerzająca się ku górze oraz posiada cienkie szkło podkreślające orzeźwiający słodowo-chmielowy charakter najpopularniejszych lagerów, które są w niej serwowane.
Szklanka do piwa pszenicznego (weizen)
Cechą charakterystyczną tego typu szkła jest mocne, długie zwężenie na dole oraz rozszerzająca się góra. Wysoka i smukła szklanka została zaprojektowana tak, by podkreślać i dłużej utrzymywać bardzo istotną dla piw pszenicznych pianę.
Pilsner Flute
Pilsner Flute to rodzaj piwnej szklanki, która dedykowana jest przede wszystkim do klasycznego piwnego stylu, jakim jest pils. Szklanka ta wyróżnia się smukłą formą (płynnie rozszerzającą się ku górze) oraz solidną podstawą. Dość cienkie ścianki pozwalają docenić barwę, wysycenie oraz pianę.
Szklanka z grubszego szkła o charakterystycznej rzeźbie dolnej części (French Jelly Glass)
Zbudowana jest z grubego szkła, które sprzyja utrzymywaniu niższej temperatury, a charakterystyczny kształt u jej dolnej części ułatwia trzymanie jej w dłoni. Szczególnie dobrze sprawdza się przy podawaniu orzeźwiających radlerów, piw owocowych, smakowych, lambiców, piw kwaśnych oraz witbierów.
Nonic – British Pint
Szklanka pintowa imperialna to tradycyjne szkło angielskie i irlandzkie.
Ma pojemność około 568 ml. Znakiem rozpoznawczym jest wybrzuszony pierścień w okolicach górnej części, dzięki czemu szkło dobrze leży w ręce, a także pozytywnie wpływa na uwalniane aromatów. Dobrze nadaje się do piwa ale.
Shaker – American Pint
Szklanka pintowa amerykańska ma pojemność około 473 ml. Często wykorzystywana jest przez barmanów jako shaker, jako że jest zwykle zrobiona ze szkła o średniej grubości. Podobnie jak pinta imperialna dobrze nadaje się do delektowania się piwami ale.
Irish Imperial Pint
Irish Imperial Pint to szeroka szklanka, delikatnie poszerzająca się ku górze i zakończona zwężeniem na samych brzegach. W szklankach tych serwuje się głównie różne rodzaje piwa Ale.
Pokal
Pokal wykonany jest zazwyczaj z cienkiego szkła, jest dosyć wysoki i wąski oraz posiada niską i stosunkowo grubą nóżkę. Taki kształt ma za zadanie utrzymywać pianę, z której uwalniają się aromaty. Znajdują zastosowanie przy podawaniu lagerów, pilznerów i koźlaków.
Snifter
Szkło przeznaczone do piw, które należy „wąchać”, delektując się ich aromatem. Wyglądem przypomina duże kieliszki do koniaku czy brandy – szkło na nóżce o szerokiej i pojemnej czaszy, zwężającej się ku górze, gdzie kumuluje związki lotne. Do snifterów najlepiej przelać bardzo aromatyczne, bogate zapachowo i wymagające piwa np. Belgian Pale Ale, IPA, Barleywine, Old Ale czy Lambic.
Tulip
Szkło wyglądem przypominające tulipan. Posiada nóżkę, pękatą czaszę na dole, która następnie zwęża się ku górze aż do rantu, gdzie znów się rozszerza. Szkło tego typu stworzone zostało do wymagających piw, które potrzebują wysokiej piany, by móc się nim w pełni delektować. Zwężenie sprzyja budowaniu i utrzymywaniu się piany a gwałtowne rozszerzenie wzmacnia i odpowiednio nakierunkowuje wydobywające się z piwa aromaty. Tulip najlepiej przyda się do piw typu Scotch Ale, Saison, IIPA, Gueuze, Belgian Pale Ale.
Goblet
Naczynie to jest nieco zbliżone do klasycznego pokala, lecz w przeciwieństwie do niego, produkowane jest z nieco grubszego szkła oraz ma postać dużego kielicha, który pozbawiony jest zwężenia w górnej części. Goblet dobrze pasuje do piw belgijskich typu Ale oraz IPA.
Stange
Tradycyjne niemieckie szkło doskonałe to podawania jasnych, delikatnych piw. Wąski i walcowaty kształt koncentruje słodowe i chmielowe nuty piwa. Klasycznie o niewielkiej pojemności 200 ml.
Teku – szkło degustacyjne
Teku jest to eleganckie szkło sensoryczne, czyli delikatny kieliszek o cienkich ściankach, na wysokiej nóżce, lekko pękaty, z przewężeniem przy górnej krawędzi. Taki kształt pomaga w ocenie sensorycznej dzięki odpowiedniemu kształtowi, który doskonale zbiera zapachy i ułatwia docenianie niuansów bukietu smakowo-aromatycznego trunku.