Likiery – najbardziej popularne marki
Averna Amaro Siciliano (29%) – sycylijski likier ziołowy produkowany ściśle według tradycyjnej rodzinnej receptury.
Amaro Montenegro (23%) – tradycyjny włoski likier amaro na bazie 40 gatunków ziół.
Amaro Nonino Quintessentia (35%) – macerat destylatu z winogron z przyprawami, ziołami oraz owocami pochodzącymi wyłącznie z regionu Carnia we Włoszech.
Amarula (17%) – kremowy likier produkowany w RPA od 1989r. z tropikalnych owoców maruli (przypominających smakiem brzoskwinie i orzech).
Ancho Reyes Verde (40%) – meksykański likier produkowany z zielonych papryczek chili.
Aperol (11-15%) – bardzo popularny likier o słodko-gorzkim smaku. Dobry jako aperitif. Jest bazą dla słynnego koktajlu Aperol Spritz.
Archers Peach Schnapps (18%) – najbardziej znany likier brzoskwiniowy. Szczególne popularny na rynku brytyjskim.
Baileys Irish Cream (17%) – irlandzki likier na bazie trzykrotnie destylowanej whiskey pochodzącej z najstarszej irlandzkiej destylarni Bushmills, z dodatkiem śmietanki, wanilii oraz kakao.
Becherovka (38%) – ziołowy likier z Czech. Powstały na bazie 32 ziół jest leżakowany w beczkach przez 2 miesiące.
Bénédictine B&B (40%) – bardziej wytrawna wersja. Mieszanka likieru Bénédictine D.O.M. i brandy.
Bénédictine D.O.M. (40%) – słodki francuski likier ziołowy oparty na 27 przyprawach pochodzących z całego świata.
Beirão (22%) – portugalski likier ziołowy. Pierwotnie produkowany jako lekarstwo na problemy z bólami brzucha.
Bitter Truth Pimento Dram (22%) – likier typu Allspice na bazie ziela angielskiego pochodzącego z Piemontu i jamajskiego rumu.
Bols Blue Curaçao (21%) – niebieska wersja likieru pomarańczowego (triple sec).
Campari (25%) – gorzki likier produkowany we Włoszech. Składnik takich klasycznych drinków jak Negroni i Americano.
Chambord (16,5%) – francuski likier malinowy premium. Powstaje na bazie koniaku.
Chartreuse Green (55%) – likier ziołowy produkowany od wieków przez mnichów kartuzów. Znany także jako eliksir długowieczności.
Chartreuse Yellow (40%) – delikatniejsza wersja Green Chartreuse.
Cointreau (40%) – likier pomarańczowy pochodzący z Francji. Najbardziej znany triple sec klasy premium.
Cynar (16,5%) – włoski likier amaro na bazie karczochów.
Danziger Goldwasser (40%) – ziołowy likier pierwotnie wytwarzany w Gdańsku. Cechą charakterystyczną likieru są unoszące się w środku płatki 22-karatowego zioła.
Disaronno (28%) – włoski likier o silnym aromacie migdałów i pięknym bursztynowym kolorze.
Domaine De Canton (28%) – francuski likier imbirowy sporządzony na bazie eau-de-vie oraz koniaku.
Drambuie (40%) – szkocki likier na bazie mieszanki szkockich whisky z dodatkiem miodu wrzosowego i wyciągów ziołowych. Wytwarzany w destylarni Bowmore.
Fernet-Branca (39%) – włoski gorzki likier sporządzony z 27 różnych ziół. Bardzo popularny w Argentynie.
Fernet Branca Menta (28%) – likier sporządzony z 27 różnych ziół (z dominującą miętą)
Frangelico (20%) – włoski likier orzechowy produkowany w regionie Piedmontu, w północnych Włoszech. Znany z butelki w kształcie mnicha.
Galliano L’Autentico (42,3%)- włoski likier będący kompozycją 30 ziół.
Giffard Parfait Amour (25%) – likier o fioletowej barwie produkowany według starej receptury, która wymienia fiołki, geranium, pomarańcze i odrobinę wanilii.
Grand Marnier Cordon Rouge (40%) – francuski likier pomarańczowy na bazie koniaku.
Heering The Originale (24%) – duński likier wiśniowo-ziołowy, leżakowany od 3 do 5 lat w dębowych beczkach. Niezbędny składnik koktajlu Singapore Sling.
Jägermeister (35%) – najpopularniejszy na świecie likier ziołowo-korzenny. Jego receptura zawiera 56 składników. Produkowany w Niemczech. Rekomendowany do spożycia w temepraturze -18*C.
Kahlúa (20%) – najbardziej znany likier kawowy. Produkowany w Meksyku.
Krupnik (38%) – polski likier o miodowo-korzennym smaku.
Licor 43 (31%) – słodki, hiszpański likier o żółto jasnej barwie. Wykonany jest w sumie 43 różnych składników.
Lillet Blanc (17%) – francuski likier wytwarzany w 85% z białego wina bordeaux z likierami produkowanymi z dziesięciu różnych owoców. Dojrzewa w dębowych beczkach.
Luxardo Limoncello (27%) – tradycyjny likier włoski, otrzymywany z zalanych alkoholem skórek cytryn.
Luxardo Maraschino (32%) – likier na bazie czereśni Marasa pochodzących pierwotnie z Delmacji. Poddawany maturacji w jesionowych kadziach przez około 2 lata.
Luxardo Sambuca dei Cesari (38%) – włoski likier anyżowy.
Malibu (18%) – likier kokosowy na bazie karaibskiego rumu.
Midori (20%) – japoński likier melonowy, o mocnym, zielonym kolorze.
Mr Black Cold Brew Coffee (25%) – australijski likier kawowy premium.
Pama (17%) – amerykański likier na bazie owoców granatu.
Passoã (17%) – francuski likier produkowany z soku owoców tropikalnych (głównie marakui).
Pastis 51 (45%) – francuski likier produkowany na bazie anyżku z dodatkiem słodkiej lukrecji i aromatycznych ziół.
Pernod Paris (40%) – ziołowy likier pochodzący z Francji. Charakteryzuje się anyżowo-lukrecjowym smakiem z nutą piołunu.
Pimm’s No.1 Cup (25%) – angielski likier oparty na ginie. Jego recepturę zna tylko 6 osób na świecie.
Ramazzotti Amaro (30%) – włoski likier ziołowy na bazie 33 ziół i przypraw korzennych.
Ramazzotti Rosato (15%) – włoski aperitif. Delikatniejsza wersja Amaro. Konkurent dla Aperol.
Ricard Pastis De Marseille (45%) – francuski likier o słodkawym lukrecjowo-anyżkowym smaku. Dobry jako aperitif. Nabiera mlecznej barwy po dodaniu wody (zalecana proporcja 5:1).
Rothman & Winter Crème de Violette (20%) – austriacki likier fiołkowy.
Sheridan’s (15,5%) – irlandzki likier składający się w 1/3 z likieru śmietankowego i w 2/3 z likieru kawowego zmieszanego z irlandzką whiskey.
Southern Comfort (35%) – likier wywodzący się z Nowego Orleanu. Pierwotnie oparty na bazie bourbonu wzbogaconego o różne składniki owocowe i przyprawy.
St-Germain Elderflower (20%) – wysokiej jakości francuski likier owocowy o intensywnym aromacie kwiatów bzu, zbieranych późną wiosną we francuskich Alpach.
Suze Gentiane Aperitif (15%) – francuski likier gorczykowy typu aperitif.
Taylor’s Velvet Falernum (11%) – liker ziołowy pochodzący z Barbadosu. Powstaje na bazie płynnej sacharozy, soku limonkowego, wody oraz esencji migdałowych i gożdzikowych.
Tia Maria (20%) – jamajski likier na bazie spirytusu trzcinowego i kawy Blue Mountain – uchodzącej za jedną z najlepszych i najdroższych kaw na świecie.
Underberg (44%) – klasyczny niemiecki bitter ziołowy.
Unicum Zwack (40%) – gorzki likier ziołowy. Narodowy alkohol Węgrów, którzy uważają ten likier jako “lek na wszystko”.
Sprawdź swoją wiedzę o likierach na stronie – Krzyżówka – Popularne marki likierów.