Tabela aromatów

Podstawowe (pierwszego rzędu)
Aromaty i smaki pochodzące z winogron i fermentacji alkoholowej
Kwiatowekwiat, róża, fiołek
Zielone owocejabłko, gruszka, agrest, winogrono
Owoce cytrusowe grejpfrut, cytryna, limonka, pomarańcza
Owoce pestkowebrzoskwinia, morela, nektarynka
Owoce tropikalnebanan, liczi, mango, melon, marakuja, ananas
Czerwone owoceczerwona porzeczka, żurawina, malina, truskawka, czerwona wiśnia, czerwona śliwka
Czarne owoceczarna porzeczka, jeżyna, borówka, czereśnia, śliwka czarna
Zielnezielona papryka, trawa, liść pomidora, szparagi
Ziołoweeukaliptus, mięta, koper włoski, koper, suszone zioła
Przyprawypieprz czarny / biały, lukrecja
Dojrzałość owocówniedojrzałe, dojrzałe, suszone, gotowane
Innemokre kamienie, cukierki
Wtórne (drugiego rzędu)
Aromaty i smaki pochodzące z etapów po-fermentacyjnych produkcji wina
Drożdże (w tym lees, autolysis, kwiat winny)biszkopt, ciasto, chleb, chleb tostowy, ciasto chlebowe, ser, jogurt
Fermentacja jabłkowo-mlekowamasło, śmietana, ser
Beczka / dąbwanilia, goździki, kokos, cedr, zwęglone drewno, dym, czekolada,
kawa
Bukiet (trzeciego rzędu)
Aromaty i smaki powstałe podczas dojrzewania wina
Wina białesuszone owoce na białym winie, marmolada pomarańczowa, benzyna (benzyna), cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, migdał, orzech laskowy, miód, karmel
Wina czerwonesuszone owoce, skóra, ziemia, grzyby, mięso, tytoń, mokre liście,
dno lasu, karmel
Wina utlenianemigdał, orzech laskowy, orzech, czekolada, kawa, karmel