Podstawowe (pierwszego rzędu) |
Aromaty i smaki pochodzące z winogron i fermentacji alkoholowej |
Kwiatowe | kwiat, róża, fiołek |
Zielone owoce | jabłko, gruszka, agrest, winogrono |
Owoce cytrusowe | grejpfrut, cytryna, limonka, pomarańcza |
Owoce pestkowe | brzoskwinia, morela, nektarynka |
Owoce tropikalne | banan, liczi, mango, melon, marakuja, ananas |
Czerwone owoce | czerwona porzeczka, żurawina, malina, truskawka, czerwona wiśnia, czerwona śliwka |
Czarne owoce | czarna porzeczka, jeżyna, borówka, czereśnia, śliwka czarna |
Zielne | zielona papryka, trawa, liść pomidora, szparagi |
Ziołowe | eukaliptus, mięta, koper włoski, koper, suszone zioła |
Przyprawy | pieprz czarny / biały, lukrecja |
Dojrzałość owoców | niedojrzałe, dojrzałe, suszone, gotowane |
Inne | mokre kamienie, cukierki |
Wtórne (drugiego rzędu) |
Aromaty i smaki pochodzące z etapów po-fermentacyjnych produkcji wina |
Drożdże (w tym lees, autolysis, kwiat winny) | biszkopt, ciasto, chleb, chleb tostowy, ciasto chlebowe, ser, jogurt |
Fermentacja jabłkowo-mlekowa | masło, śmietana, ser |
Beczka / dąb | wanilia, goździki, kokos, cedr, zwęglone drewno, dym, czekolada,
kawa |
Bukiet (trzeciego rzędu) |
Aromaty i smaki powstałe podczas dojrzewania wina |
Wina białe | suszone owoce na białym winie, marmolada pomarańczowa, benzyna (benzyna), cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, migdał, orzech laskowy, miód, karmel |
Wina czerwone | suszone owoce, skóra, ziemia, grzyby, mięso, tytoń, mokre liście,
dno lasu, karmel |
Wina utleniane | migdał, orzech laskowy, orzech, czekolada, kawa, karmel |
Wyświetlono: 151