Rum – najbardziej popularne marki
Styl angielski
Appleton Estate (Campari / Jamajka)
Appleton został założony w 1749 roku w jamajskiej dolinie Nassau. Estate w nazwie oznacza, że wszystkie produkty używane do powstania rumu, pochodzą z jednej posiadłości.
- Signature (ciemny rum) – wersja podstawowa.
- 8 YO (starzony rum) – kupaż rumów leżakowanych minimum 8 lat. Bardzo dobry do up-sellingu. 43% ABV.
- 12 YO Rare cask (starzony rum) – mieszanka rumów destylowanych w niewielkich miedzianych alembikach, starzonych w beczkach po amerykańskim burbonie przez okres od 12 do 18 lat. 43% ABV.
Captain Morgan (Diageo / Wyspy Dziewicze)
Najbardziej znany spiced rum na świecie. Pochodzi z Jamajki, ale obecnie produkowany jest na Wyspach Dziewiczych.
- White Rum (biały rum) – produkowany na bazie melasy trzcinowej i destylowany pięciokrotnie. Dobry jako baza koktajli. 37,5% ABV.
- Original Spiced (spiced rum) – podstawowa wersja. Dobrze łączy się z Coca-colą. 35% ABV.
- Dark Rum (ciemny rum) – rum dojrzewający w beczkach dębowych.
- Black Spiced (spiced rum) – ciemniejsza odmiana oryginalnej wersji rumu tej marki, dojrzewająca w beczkach dębowych.
- 100 Proof Spiced (spiced rum) – 50% ABV.
- Private Stock (spiced rum) – wersja kupażowana z wyselekcjonowanych rezerw z destylarni.
Myers’s (Sazerac / Jamajka)
Klasyka czarnego rumu. Pochodzi z Jamajki.
- Original Dark (ciemny rum) – podstawowa wersja. Bardzo często używany w koktajlach jako top unoszący się na powierzchni.
Mount Gay (Mount Gay Distilleries / Barbados)
Najbardziej znany rum z Barbadosu. Destylaty wykorzystane w tym rumie pochodzą za równo z kolumny rektyfikacyjnej, jak i z alembików.
- Eclipse (złoty rum) – podstawowa wersja. Starzony w beczkach po bourbonie.
- Black Barrel (ciemny rum) – starzony w beczkach po burbonie oraz finiszowany w mocno wypalonych od wewnątrz beczkach po burbonie. 43% ABV.
- XO Triple Cask (starzony rum) – starzony w beczkach z amerykańskiego dębu oraz po burbonie i koniaku. 43% ABV.
- 1703 Master Select (starzony rum) – coroczna, limitowana edycja rumu. 43% ABV.
Pyrat (Patron Spirits / Gujana)
- XO Reserve (złoty rum) – mieszanka 9 różnych minimum 15 letnich rumów produkowanych na Karaibach. Dobry do rozpoczęcia przygody z rumami.
Kraken Black (Proximo Spirits / Trinidad i Tobago)
Popularny spiced rum z Trynidadu.
- Spiced (spiced rum) – podstawowa wersja. Półka wyżej od Captain Morgan. 47% ABV.
Styl francuski
Rhum J.M. (St. Lucia Distillers / Martynika)
Destylarnia Rhum J.M. została założona w 1845 roku przez Jean-Marie Martina i znajduje się u podnóża aktywnego wulkanu na najbardziej wysuniętym na północ krańcu Martyniki. J.M. jest najbardziej znanym rumem rolniczym oznaczanym jako „Agricole”. Rumy J.M. powstają na bazie soku z lokalnej trzciny cukrowej,
- Blanc (biały rum) – 50% ABV.
- Gold (złoty rum) – rum leżakowany przez 1 rok w dębowych beczkach po bourbonie, które zostały przedtem ponownie wypalone. 50% ABV.
- V.S.O.P. (starzony) – rum leżakowany 3 lata w wypalanych beczkach po Bourbonie, a następnie finiszowany w lekko prażonych beczkach z dziewiczego dębu amerykańskiego przez kolejny rok. 43% ABV.
- X.O. (starzony) – rum leżakowana co najmniej 10 lat w wypalanych beczkach po Bourbonie. 45% ABV.
- Hors D’Age Cuvée 1845 (starzony rum) – kupaż rumów leżakowanych co najmniej 10 lat w beczkach po Bourbonie, starzonych według tradycyjnych metod. 42% ABV.
Styl hiszpański
Angostura (Firma prywatna / Trinidad i Tobago)
Marka rumów należąca do popularnego producenta
- Reserva (biały rum) – biały rum, starzony 3 lata i następnie filtrowany przez węgiel drzewny w celu usunięcia koloru. 37,5% ABV.
- Superior 5YO (złomy rum) – leżakowany przez 5 lat w dębowych beczkach.
- Premium 7YO (ciemny rum) – wersja flagowa. Leżakowany minimum 7 lat w beczkach po bourbonie.
- 1919 (złoty rum) – premium rum. 8-letnia mieszanka karaibskich rumów z Trynidadu i Tobago, dojrzewanych w dębowych beczkach.
- 1824 (aged rum) – mieszanka karaibskich rumów z Trynidadu i Tobago, dojrzewanych w dębowych beczkach przez okres minimum 12 lat.
- 1787 (aged rum) – mieszanka karaibskich rumów z Trynidadu i Tobago, dojrzewanych w dębowych beczkach przez okres minimum 15 lat.
Bacardí (Bacardi / Portoryka)
Produkowany pierwotnie na Kubie, a obecnie w Portoryko. Najlepiej sprzedający się alkohol na świecie, dostępny w 170 krajach.
- Carta Blanca (biały rum) – podstawowa wersja. Bardzo dobry do mieszania w koktajlach.
- Carta Negra (ciemny rum) – ciemna i bardzie kompleksowa odmiana podstawowej wersji. Starzona 4 lata.Dedykowana dla młodego pokolenia konsumentów.
- Carta Fuego (red spiced rum) – czerwony rum leżakowany przez rok w wypalanych od wewnątrz beczkach, zaprawiony sekretną mieszanką przypraw. Konkurencja dla Captain Morgan.
- Carta Oro (złoty rum) – w jego skład wchodzi 14 różnych destylatów o zróżnicowanym wieku leżakowania w przypalanych dębowych beczkach – od 3 do 5 lat.
- Añejo Cuatro (złoty rum) – rum dojrzewany w Portoryko przez 4 lata w dębowych beczkach.
- Reserva Ocho (ciemny rum) – stworzony został w 1862 roku i jest jednym z najstarszych rumów mieszanych na świecie. Dojrzewa przez 8 lat w beczkach dębowych.
Dictador (Destilería Colombia (firma prywatna) / Kolumbia)
Destylarnia założona przez Don Julio Arango y Parra w 1913 w Kartagenie w Kolumbii. Nazwa odnosi się do jednego z przodków Don Julia – hiszpańskiego kolonisty Severo Arango y Ferro, który pod koniec XVIII wieku przybył do Kolumbii, by pobierać podatki dla Królestwa Hiszpanii, zyskując sobie przydomek El Dictador.
- Claro 100 month age (biały rum) – rum dojrzewający przez okres 100 miesięcy w dębowych beczkach.
- Amber Claro 100 month age (ciemny rum) – rum dojrzewający przez okres 100 miesięcy w dębowych beczkach.
- 12 YO (złoty rum) – flagowy rum leżakowany w używanych beczkach dębowych.
- 20 YO (aged rum)
- XO Perpetual (aged rum)
- XO Insolent (aged rum)
- 2 Masters – limitowana seria rzadkich, kolumbijskich rumów.
Havana Club (Pernod Ricard / Kuba)
Jedna z dwóch najbardziej znanych marek rumu na świecie. Główny konkurent Bacardi.
- 3 YO (biały rum) – podstawowa wersja. Bardzo dobry rum do mieszania w koktajlach.
- Añejo Especial (złoty rum) – mieszanka rumów dojrzewanych w dębowych beczkach przez 3 do 5 lat. Po kupażowaniu, rum ponownie przelewany jest do beczek na krótki okres.
- Anejo 7 YO (ciemny rum) – ciemna i bardzie kompleksowa odmiana podstawowej wersji. Starzona 7 lat.
- Añejo Gran Reserva 15 (starzony rum) – rum zestawiony z destylatów dojrzewających przez 15 lat w dębowych beczkach z amerykańskiego dębu. Poszczególne jego składniki wielokrotnie w ciągu całego okresu dojrzewania podlegają kupażowi i ponownemu przelaniu do beczek.
Ron Zacapa Centenario (Diageo / Gwatemala)
Wysokojakościowy rum klasy premium. Proces leżakowania ma miejsce w tzw. „domu ponad chmurami” – położonym na wysokości 2300 m. n.p.m.
- Sistema Solera 23 (starzony rum) – kupaż rumów starzonych od 6 do 23 lat. Bardzo dobry do upsellingu.
- Edición Negra (starzony ciemny rum) – kupaż rumów starzonych od 6 do 24 lat poddany dodatkowemu starzeniu w beczkach burbonie i sherry Pedro Ximénez. 43% ABV.
- XO (starzony rum) – kupaż rumów starzonych od 6 do 25 lat poddany dodatkowemu starzeniu w beczkach z francuskiego dębu po koniaku.
- Royal (starzony rum) – kompozycja zestawiona z najstarszych rezerw destylarni. Finiszowana w beczkach wykonanych z francuskiego dębu, pochodzącego z lasów Le Bois du Roy, chronionych specjalnym dekretem królewskim już w XIII wieku.
Objaśnienie kolorów poszczególnych ginów (półki cenowe):
- Klasa ekonomiczna (poniżej 100 zł za butelkę)
- Klasa premium (od 101 zł – 200 zł za butelkę)
- Klasa luksusowa (od 201 zł – 300 zł za butelkę)
- Klasa ultra luksusowa (powyżej 300 zł za butelkę)
Artykuł w trakcie tworzenia.