Najpopularniejsze style cydrów

Na smak cydru wpływa wiele czynników, chociażby takich jak odmiana jabłek użyta w produkcji, lokalizacja sadu (terroir), data zbioru, pogoda, czy metoda produkcji. Dlatego też podobnie jak piwo ma on swoje style, które charakteryzują określone kryteria. Do tych najpopularniejszych należy zaliczyć West Country, Francuski oraz Hiszpański.

▪︎  West Country – styl charakterystyczny dla rejonu zachodniej Anglii, uznawany za klasyczny, bogaty w taniny. Jednym z jego rodzajów jest “scrumpy” – niegazowany, niefiltrowany cydr z wyczuwalnym kwasem octowym w smaku, o zawartości alkoholu 6-8%. Najbardziej przypomina napoje, które były popularne w tym regionie kilkaset lat wcześniej. 

▪︎  Francuski – styl produkowany w rejonie Normandii i Bretanii z odmian takich jak Frequin Rouge, Bisquet, wytwarzany metodą zwaną keeving, dzięki której cydr jest naturalnie słodki i gazowany, a także bardzo owocowy.

▪︎  Hiszpański – kolebką tego stylu jest prowincja Asturia, a także Kraj Basków i Navarra. Jest dość kwaśny, nalewany w tradycyjny sposób, z wysokości co najmniej jednego metra, aby mógł się naturalnie spienić w szklance.

▪︎  Aromatyzowany – styl z dodatkiem soków z innych owoców albo innych składników, np. przypraw korzennych, miodu, chmielu, a nawet konopi siewnych. W takich eksperymentach gustują głównie Amerykanie.

▪︎  Lodowy -styl produkowany głównie w Kanadzie w Qubeku, wytwarzany z zamrożonego soku jabłkowego (lub z zamrożonych jabłek), bardzo słodki z dużą zawartością alkoholu (może mieć ponad 12%).

▪︎  Apfelwein – tradycyjny styl Niemiecki, zwłaszcza z obszaru Frankfurtu. Wytwarzany jest z mieszanki jabłek o kwaśnym smaku, takich jak np. Bohnapfel lub Speierling. Zwykle ma zawartość alkoholu od 4,8 do 7,0% i posiada cierpki, kwaśny smak.