Brandy – najbardziej popularne marki

Region koniak

Francja

Region Koniak

Camus (prywatny właściciel)

Marka koniaku, która produkowana jest przez pięć kolejnych pokoleń rodziny Camus. Założona została przez Jean-Baptiste Camusa w 1863 roku. Na początku XX wieku koniak Camus otrzymał status oficjalnego koniaku na dworze carów rosyjskich.

  • VS – wersja podstawowa, owocowa.
  • Île de Ré Fine Island – koniak produkowany na wyspie Île de Ré w regionie Charente-Maritime.
  • Île de Ré Double Matured – podwójnie starzone, najpierw w wilgotnych magazynach na Ile de Ré, a następnie w piwnicach w gminie Cognac.
  • Port Cask Finish – dodatkowo leżakowane w beczkach po Old Tawny Port. 43,2% ABV.
  • VSOP – floralno-owocowy.
  • VSOP Borderies Single Estate – winogrona użyte do produkcji pochodzą wyłącznie z regionu Borderies.
  • Île de Ré Cliffside Celler – leżakowany w piwnicach Fortu de la Prée usytuowanych 10 metrów od Oceanu Atlantyckiego. 
  • Carribean Expedition – 4-letni koniak dodatkowo leżakowany w oceanicznym i tropikalnym klimacie.
  • XO – kupaż około eaux-de-vie starzonych minimum 10 lat.
  • XO Borderies Single Estate
  • Extra
  • Extra Dark & Intense – kupaż eaux-de-vie starzonych od 30 do 50 lat. Wyselekcjonowane beczki opróżniono, poddano wyprażeniu, po czym ponownie napełnione oryginalnym koniakiem powróciły na do piwnicy leżakowej.
  • Cuvée – kupaż destylatów z 1988 (65%), 1975 (19%), 1970 (14%) oraz 1973 (2%).

Courvoisier (Beam Suntory)

Marka założona na przedmieściach Paryża w 1809 przez Emmanuel Courvoisier i Louisa Galloisa, burmistrza Bercy. Początkowo firma zajmowała się wyłącznie handlem koniakami. W 1828 utworzone zostało Château w miejscowości Jarnac. Courvoisier znane jest jako koniak Napoleona.

  • VS – wersja podstawowa, jest to kupaż eaux-de-vie starzonych od 3 do 7 lat.
  • VSOP
  • VSOP Exclusif – koniak dedykowany do koktajli premium.
  • 12YO – kupaż eaux-de-vie starzonych minimum 12 lat.
  • XO – kupaż eaux-de-vie starzonych od 11 do 25 lat.
  • Napoleon Fine Champagne – kupaż eaux-de-vie pochodzących z Grande and Petite Champagnes, które osiągnęły swoje potencjalne maksimum starzenia.
  • 21YO – kupaż eaux-de-vie starzonych minimum 21 lat.
  • Initiale Extra  – kupaż eaux-de-vie starzonych od 30 do ponad 50 lat.
  • Succession JS – kupaż eaux-de-vie pochodzących wyłącznie z regionu Grande Champagne.
  • L’Essence de Courvoisier – kupaż eaux-de-vie sięgających początków XX wieku.

Hennessy (LVMH (66%), Diageo (34%))

Marka założona przez irlandzkiego uchodźca Roberta Henessy’ego w 1765 roku. Obecnie należy do niej około 40% światowej sprzedaży koniaku.

  • VS – wersja podstawowa, najpopularniejszy koniak świata. Jest to kupaż około 40. eaux-de-vie starzonych w beczkach z dębu Limousin od 2,5 do 5 lat.
  • VSOP Privilège – kupaż około 60 eaux-de-vie wydestylowanych ze szczepu Ugni Blanc starzonych nawet do 15 lat.
  • Pure White – młody koniak, przez lata dostępny jedynie w siedzibie firmy.
  • Black – wersja dedykowana na rynek amerykański. 43% ABV.
  • XO – kupaż ponad 100 destylatów, z których najstarsze mają nawet 70 lat. Oryginalny przepis został stworzony w 1870 roku przez Emile Fillioux.
  • XXO – re-kreacja wersji X.O. wydana przez Yann Fillioux w 2018 roku.
  • Paradis – koniak stworzony przez Maurice Fillioux w 1979.
  • Richard Hennessy – kupaż przeszło stu eaux-de-vie starzonych od 40 do 200 lat zawierający niezwykle rzadkie roczniki jak 1800, 1830 czy 1860.

Martell (Pernod Ricard)

Marka Martell została założona w 1715 r. przez Jeana Martella. Jest to najstarsza marka z czwórki tzw. wielkich domów koniaku.

  • VS Single Distillery – wersja podstawowa, starzona przez co najmniej dwa lata w beczkach z francuskiego dębu z Tronçais.
  • VSOP Médaillono – na każdej butelce znajduje się złoty medal z wygrawerowanym portretem Ludwika XIV, upamiętniający rok 1715.
  • Blue Swift VSOP – koniak starzony w beczkach po bourbonie. Jego nazwa odnosi się do jerzyka, ptaka, który może lecieć nieprzerwanie przez kilka dni pokonując Atlantyk.
  • Cordon Bleu XO – kupaż ponad 100 destylatów.
  • XO – kupaż eaux-du-vie starzonych od 10 do 35 lat.
  • Cohiba – kupaż eaux-de-vie pochodzących wyłącznie z regionu Grande Champagne starzony od 40 do 55 lat. 43% ABV.
  • L’Or de Jean Martell – kupaż 400 wyjątkowo rzadkich eaux-de-vie, w tym tych, które sięgają ponad sto lat.

Rémy Martin (Rémy Cointreau)

Marka założona przez francuskiego winiarza Rémy Martina w 1724 roku.

  • VSOP Fine Champagne – wersja podstawowa, kupaż ponad 200 eaux-de-vie (z czego 55% pochodzi z okręgu Grande Champagne) starzonych od 4 do 12 lat w beczkach z dębu Limousin.
  • 1738 Accord Royal – powstał w 1997, nazwa odnosi się do licencji królewskiej przyznanej Rémy Martin w 1738 roku przez króla Ludwika XV.
  • Tercet – wersja wydana w 2019 roku, jest pośrednią między VSOP i XO.
  • Cellar N°16 – wersja dedykowana dla duty free.
  • XO – kupaż ponad 400 eaux-de-vie, w tym 85% z okręgu Grande Champagne i 15% z Petite Champagne, starzonych od 10 do 37.
  • Cellar N°28 – wersja dedykowana dla duty free.
  • Louis XIII – kupaż około 1200 eaux-de-vie pochodzących w 100% z okręgu uprawy Grande Champagne, crème de la crème regionu Cognac, starzonych od 40 do 100 lat.

Włochy

Vecchia Romagna (Gruppo Montenegro)

Marka założona w 1820 roku Jeana Boutona we włoskiej Bolonii w regionie w Emilia-Romagna. Podstawowym szczepem winogron używanym w procesie produkcji jest trebbiano.

  • Classica – wersja podstawowa, młoda brandy, starzona w dębowych beczkach. 38% ABV.
  • Etichette Nera – podwójnie starzona (barrique i beczki dębowa). 38% ABV.
  • Riserva Tre Botti – kupaż destylatów starzonych od 10 do 15. lat w trzech typach beczek – barrique z dębu francuskiego, beczkach z dębu slawońskiego oraz beczkach, w których wcześniej przechowywano włoskie czerwone wina. 40.8% ABV.

Hiszpania

Cardinal Mendoza (Sánchez Romate)

Marka produkowana od 1887 roku przez firmę Sánchez Romate, która od XVIII wieku specjalizowała się w wytwarzaniu win wzmacnianych. Nazwa odwołuje się do żyjącego w XV wieku biskupa Sewilli – Don Pedro Gonzales de Mendoza , który posiadał duże wpływy na ówczesnym dworze królewskim, a także był doradcą Krzysztofa Kolumba. Cardinal Mendoza starzony jest w systemie solera. Brandy de Jerez.

  • Clásico Solera Gran Reserva – wersja podstawowa, starzona średnio 15 lat w beczkach po oloroso i pedro ximénez sherry.
  • Carta Real Solera Gran Reserva – starzona średnio 25 lat w beczkach po oloroso sherry.
  • Non Plus Ultra Solera Gran Reserva – brandy starzona w 38 beczkach po oloroso sherry średnio przez 50 lat. Sprzedawana w limitowanych edycjach.

Carlos I (Osborne)

Marka produkowana od 1889 roku przez firmę Osborne, która powstała w 1772 roku. Nazwa odwołuje się do hiszpańskiego króla. Brandy Carlos I starzona jest w systemie solera. Brandy de Jerez.

  • Gran Reserva Solera Gran Reserva – produkowana z winogron ze szczepu Airén oraz starzona w beczkach z amerykańskiego dębu po sherry Amontillado i Oloroso.
  • Pedro Ximenez Solera Gran Reserva – starzona w beczkach z amerykańskiego dębu po sherry Pedro Ximenez. 40,3% ABV.
  • Amontillado Solera Gran Reserva – starzona w beczkach z amerykańskiego dębu po sherry Amontillado. 40,3% ABV.
  • Imperial – kupaż najlepszy destylatów starzonych nawet ponad 20 lat w beczkach z amerykańskiego dębu po sherry Amontillado i Oloroso.
  • 1520 Solera Gran Reserva – kupaż brandy Solera Gran Reserva Carlos I, Gran Reserva MD and Gran Reserva Gran Capitán. 41,1% ABV.

Torres (Miguel Torres)

Marka produkowana od 1928 roku przez rodzinę Torres prowadzącą swoją bodegę w Katalonii od 1870 roku. Brandy Torres destylowana jest w miedzianych alembikach i starzona w beczkach z dębu Limousin lub dębu amerykańskiego.

  • 5 YO – starzona w beczkach z amerykańskiego dębu w systemie solera. 38% ABV.
  • 10 YO – starzona w beczkach z amerykańskiego dębu w systemie solera. 38% ABV.
  • 10 YO Double Aged – starzona w używanych beczkach z amerykańskiego dębu w systemie solera i dodatkowo finiszowana w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. 38% ABV.
  • Spiced – starzona w beczkach z amerykańskiego dębu. Infuzowana cynamonem oraz trzciną cukrową
  • 15 YO – starzona w beczkach z amerykańskiego dębu w systemie solera.
  • 20 YO Hors D’Age –  brandy destylowana z winogron Parellada i Ugni Blanc w podwójnym procesie destylacji.
  • Jaime I – starzona w beczkach z amerykańskiego dębu w systemie solera. 38% ABV.

Niemcy

Asbach Urlat (Underberg AG)

Najbardziej znana niemiecka marka brandy, założona w 1892 roku w Rüdesheim nad Renem przez Hugo Asbacha.

  • Original – wersja podstawowa, leżakowana w dębowych beczkach z Limousin, a następnie z Niemiec. 36% ABV.
  • 8 Jahre – leżakowana 8 lat.
  • 12 Jahre – leżakowana w dębowych beczkach z Limousin, a następnie z Niemiec.
  • 15 Jahre – leżakowana 15 lat w dębowych beczkach z Limousin.
  • 21 Jahre – kupażowana jedynie z destylatów z najlepszych roczników, leżakowanych przez minimum 21 lat.

Gruzja

Sarajishvili (JSC Sarajishvili)

Marka założona przez David Sarajishvili w 1884 roku na przedmieściach Tibili. Była to pierwsza na obrzarze Imperium Rosyjskiego wytwórnia brandy metodą szarentejską (identycznie jak w regionie Cognac).

  • 3* – brandy dojrzewająca 3 lata w beczkach dębowych.
  • 5* – brandy dojrzewająca 5 lata w beczkach dębowych.
  • VS Black – brandy starzona 5 lat.
  • VS – brandy dojrzewająca 6-8 lata w beczkach dębowych.
  • VSOP – brandy dojrzewająca 8-10 lata w beczkach dębowych.
  • XO – kupaż destylatów starzonych 14-30 lat.
  • Extra – kompozycję destylatów dojrzewających przez wiele lat w starych piwnicach wytwórni Sarajishvili. Mieszanka powstała w latach 60-tych ubiegłego stulecia.

Ukraina

Shustoff (Global Spirits)

Marka założona przez Ormianina Nersesa Tairiana w 1887 roku w budynkach dawnej Twierdzy Erewańskiej. Po zniszczeniu głównej fabryki podczas I wojny światowej, produkcję przeniesiono do oddziału w Odessie, gdzie produkowana jest po dzień dzisiejszy. Produkowana metodą szarentejską.

  • Shustoff 150brandy dojrzewająca rok z starszych destylatów..
  • Desna 3* – brandy dojrzewająca 3 lata z dodatkiem destylatów starzonych 4-5 lat.
  • Desna 4* – brandy dojrzewająca 4 lata z dodatkiem starszych destylatów.
  • 3 stars VS – brandy dojrzewająca 3 lata z dodatkiem destylatów starzonych 4-6 lat.
  • 4 stars VSOP – brandy dojrzewająca 4 lata z dodatkiem starszych destylatów.
  • 5 stars Grand Reserve – brandy dojrzewająca 5 lat z dodatkiem destylatów starzonych 6-7 lat.
  • Chaika 6 YO – brandy dojrzewająca 6-7 lat z dodatkiem destylatów starzonych 7-8 lat.
  • Arkadiya 8 YO – brandy dojrzewająca 8 lat z dodatkiem destylatów starzonych 10-12 lat.
  • Jubilee 10 YO – brandy dojrzewająca 10 lat z dodatkiem destylatów starzonych 15-20 lat.
  • Grand Prix Paris VS – brandy dojrzewająca dojrzewających minimum 10 lat.
  • Grand Prix Paris VSOP – brandy dojrzewająca 10 lat z dodatkiem destylatów starzonych 20 lat.
  • Odesa 11 YO – brandy dojrzewająca 11 lat z dodatkiem destylatów starzonych do 30 lat. 43% ABV.
  • Golden Duke 20 YO kupaż brandy dojrzewających minimum 20 lat.

Objaśnienie kolorów poszczególnych ginów (półki cenowe):

  • Klasa ekonomiczna (poniżej 100 zł za butelkę)
  • Klasa premium (od 101 zł – 250 zł za butelkę)
  • Klasa luksusowa (od 251 zł – 400 zł za butelkę)
  • Klasa ultra luksusowa (powyżej 400 zł za butelkę)

Artykuł w trakcie tworzenia.