Historia destylarni Oban

Destylarnia Oban została założona w 1794 przez braci Johna i Hugha Stevensonów w małej nadmorskiej miejscowości na wschodzie Szkocji, od której wzięła swoją nazwę. Destylarnia usytuowana została dość nietypowo, w samym centrum miasta, dokładnie naprzeciwko nabrzeży portowych, dzięki czemu produkowana w niej whisky, za pomocą parowców transportujących wełnę i wyrabiane przy okolicznych kamieniołomach dachówki, trafiała do klientów m.in. w Liverpoolu i Glasgow.

Destylarnia Oban pozostawała w rękach spadkobierców braci Stevenson aż do roku 1866, kiedy to została przejęta przez niejakiego Petera Curnstiena. Ten z kolei odsprzedał ją już w 1883 roku Walterowi Higginowi. Ciekawostkę stanowi fakt, że w sierpniu 1890 roku, podczas modernizacji i rozbudowy destylarni, na terenie zakładu dokonano odkrycia groty (budynki gorzelni wciśnięte są w skalny klif), a w niej fragmentów kości osadników przybyłych z Hiszpanii, które datowane są na ok. 5000 r.p.n.e. Grotę zabezpieczono, a odnalezione szczątki szkockich przodków przeniesiono do muzeum w Edynburgu.

W 1898 gorzelnię nabył Alexander Edward, tworząc spółkę Oban & Aultmore-Glenlivet Distilleries Ltd. Ze względu na kolosalne straty powstałe na skutek bankructwa firmy Pattison’s of Leith, głównego odbiorcy destylatów Oban oraz Aultmore, obie destlarnie trafiły w ręce dwóch swoich rywali, James Buchanan & Company oraz John Dewar & Sons. Dwa lata później, w 1925 roku Bychanan-Dewar stali się częścią Distiller Company Ltd, która wkrótce weszła w skład Scottish Malt Distillers.

Pod rządami nowych właścicieli destylację zawieszono dwukrotnie, w latach 1931–1937 oraz w 1969-72, kiedy to budowano nowe pomieszczenia dla destylatorów. Jak to było w przypadku wszystkich wytwórni whisky, destylat z Oban przez długi czas wykorzystywany był przede wszystkim do produkcji blendów. Przełom nastąpił w 1988 roku, kiedy whisky Oban została włączona w skład Classic Malts of Scotland – grupy single malt whiskies uznanych za najbardziej charakterystyczne dla poszczególnych regionów jej wytwarzania, a wchodzących w skład koncernu Diageo. Efektem tego było m.in. otwarcie już rok później, w 1989 roku centrum dla turystów.

Obecnie Oban to jedna z najmniejszych destylarni w portfelu Diageo, której moce produkcyjne wynoszą zaledwie 700 tysięcy litrów alkoholu rocznie. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że całość produkcji trafia na rynek jedynie w wersji single malt, a flagową produktem jest wersja 14-letnia.

Oban jest trunkiem łączącym w sobie charakterystyczne cechy whisky z Highlands – jest łagodna, z łatwo wyczuwalnymi nutami słodyczy – z cechami trunków z wysp – typowo morski, jodowo-słony aromat oraz dość silnie wyczuwalnych akcentach torfowych.