Historia destylarni Macallan

Historia destylacji na farmie Macallan w miejscowości Craigellachie sięga początków XIX wieku. Oficjalnie została jednak zarejestrowana dopiero w 1824 roku przez Alexandra Reida. Początkowo zakład był zbudowany z drewna, ale po przejęciu go przez Jamesa Stuarta został on przebudowany w 1886 roku na kamienny.

W 1892 roku Macallana kupił Roderick Kemp, kupiec z Elgin, do którego należała już gorzelnia Talisker na wyspie Skye. Rodzina Kempów zarządzała zakładem Macallan aż do roku 1968, kiedy to miała miejsce pierwsza emisja akcji firmy Macallan-Glenlivet plc na londyńskiej Giełdzie Papierów Wartościowych.

Tuż przed emisją akcji, a także wkrótce po niej zwiększono liczbę alembików do zawrotnej liczby 21. Zbudowano też jeden z największych w Europie magazynów leżakowych, który częściowy wkopany był w zbocze. W tym czasie destylat pochodzący z gorzelni Macallan był głównym składnikiem Chivas Regal. Jednakże decyzją włodarzy koncernu Seagram postanowiono zmienić proporcję składników tego blenda, rezygnując jednocześnie z zastosowania Macallana jako jego podstawy. Zmiana ta spowodowała, że firma Macallan popadł w problemy finansowe. Aby je zniwelować, właściciele Macallana podjęli bardzo odważną decyzję polegającą na promowaniu swoje whisky w wersji single malt dojrzewającej w beczkach po sherry. Promocję tę poprowadził znany scenarzysta, a zarazem praprawnuk Rodericka Kempa – Allan Shiach. Dzięki temu Macallan zyskał nowych akcjonariuszy, m.in. koncerny Remy Cointreau z Francji i Suntory z Japonii.

W 1996 roku udziały Remy Cointreau nabył Highland Distillers stając się tym samym jej większościowym udziałowcem. Utworzono także spółkę joint venture z koncernem Suntory. Trzy lata później, 1999 roku aktywa Highland Distillers (w tym Macallana) przejęła spółka Edrington Group, która w 2008 zawarła umowę z Jim Beam Global dotyczącą wspólnej promocji i dystrybucji. W międzyczasie w 2001 otworzono centrum dla zwiedzających.

W 2019 roku otwarta została nowa destylarnia oraz centrum dla zwiedzających, których koszt budowy osiągnął kwotę 140 mln funtów. Nowa destylarnia znajduje się niedaleko dworku Easter Elchies, który w przeszłości pełnił rolę siedziby firmy, a który do dziś pojawia na kartonikach, w które pakowane są butelki whisky Macallan.

Najważniejsze cechy charakterystyczne marki Macallan wpływającym na jej klasę i pozycję związane są z beczkami sherry użytymi do leżakowania whisky, stosowaniem wysokiej jakości odmiany jęczmienia Golden Promise oraz z przysadzistymi, jednymi z najniższych w branży alembikami. Ponadto podczas produkcji whisky Macallan stosowanych jest jeszcze wiele zabiegów mających na celu podniesienie jakości jego produktu końcowego. Na przykład, podczas drugiej destylacji tylko 15% destylatu zbierane jest do produkcji whisky (w innych destylarniach jest to nawet 24%), przez co zmniejsza się niebezpieczeństwo dostania się do whisky mniej wartościowych elementów.

Destylarnia Macallan znana jest także z limitowanych edycji dostępnych na aukcjach. Jedna z nich w 2014 roku na aukcji w Hongkongu została wylicytowana przez anonimowego kupca za 628 200 dolarów.

Swego czasu obok nazwy Macallan umieszczano drugi człon – Glenlivet, który kiedyś stanowił wyznacznik jakościowy whisky. Człon ten dodawało do nazw swoich produktów wiele zakładów. Na początku lat 80. marka Macallan zyskała ogromną popularność i zaczęła bronić się sama. Zdecydowano wtedy, że dla wyróżnienia jej spośród innych, będzie się dodawać do nazwy „Macallan” rodzajnik „The”.