Historia destylarni BenRiach

Zakład Benriach został założony w 1897 roku przez Johna Duffa, właściciela pobliskiej i odnoszącej sukcesy destylarni Longmorn. Niestety w wyniku upadku firmy Pattison’s Ltd w 1900 roku gorzelnia Benriach została zamknięte już po dwóch latach działalności. Czynna pozostała jedynie słodownia, która obsługiwała sąsiednią destylarnię.

Benriach wznowił działalność dopiero 65 lat później, kiedy to został kupiony przez The Glenlivet Distillers Ltd. Natychmiast po przejęciu nowy właściciel zainwestował pokaźne środki w remont i rozbudowę destylarni. Nie wymieniono jednak wszystkich elementów wyposażenia, a szczególnie tych, które mimo długiego okresu przestoju w pracy nie uległy zniszczeniu. Bardzo ważnym elementem destylarni jest zachowana i wykorzystywana do dnia dzisiejszego oryginalna podłoga do słodowania jęczmienia.

W 1977 roku skupiającą cztery destylarnie Glenlivet Group przejął kanadyjski koncern Seagram. Od tego momentu, duża część destylatów pochodzących z tej gorzelni była wykorzystywana do zestawienia blendów Chivas Regal. Pierwsza oficjalna wersja single malt, 10-letnia, zawitała na rynek dopiero w 1994 roku.

W 1985 zwiększono liczbę alembików do 4. W następnych latach destylarnia pełniła rolę swego rodzaju laboratorium badawczego dla innych marek grupy Seagram – zaczęto produkcję m.in. mocno torfowej whisky, próbowano stosowania potrójnej destylacji, aż w końcu eksperymentowano z najróżniejszymi rodzajami beczek (m.in. po burgundach, sauternes, porto, maderze, itd.).

W 2002 roku, kilkanaście miesięcy po przejęciu Seagram przez francuski koncern Pernod Ricard postanowiono po raz kolejny zamknąć destylarnię. Na szczęście, tym razem przerwa w produkcji trwała bardzo krótko, bo już w 2003 destylarnia wraz ze wszystkimi dojrzewającymi destylatami została przejęta przez kilku niezależnych inwestorów, na których czele stanął Billy Walker.

Nowi właściciele zmienili nazwę na BenRiach i zupełnie odmienili losy zakładu. Efektem tego było otrzymanie nagrody Destylarni Roku 2007 w plebiscycie magazynu “Malt Advocate”.

W 2016 roku zakład BenRiach został przejęty przez grupę Brown-Forman.