Burbon – najbardziej popularne marki
Buffalo Trace (Sazerac)
Marka zadebiutowała w 1999 roku. Nazwa nawiązuje do starego szlaku, którym na zachód Ameryki podążały bawoły, a za nimi osadnicy odkrywający nieznane tereny nowego lądu.
- Kentucky Straight – wersja podstawowa. 40% ABV.
Bulleit (Diageo)
Marka pierwotnie stworzona przez Toma Bulleit-a w 1830 roku. Obecnie destylowana w Shelbyville, w stanie Kentucky.
- Bourbon Frontier – wersja podstawowa. 45% ABV.
- 95 Rye Frontier – żytnia whiskey wytwarzana z zacieru składającego się w 95% z żyta i 5% słodowanego jęczmienia. 45% ABV.
- Frontier 10 YO – wersja 10-letnia. 45% ABV
- Barrel Strength – 59,6% ABV.
Elijah Craig (Heaven Hill)
Bourbon pochodzący z destylarni Heaven Hill w Kentucky, który debiutował na rynku w 1986 roku. Jego nazwa pochodzi od żyjącego w XVIII wieku pastora kościoła baptystów uważanego za “ojca bourbona”.
- Small Batch – wersja podstawowa. Każda partia pochodzi nie więcej niż z 200 beczek bourbona starzonych od 8 do 12 lat. 47% ABV.
- Straight Rye – wersja żytnia. 47% ABV.
- Toasted Barrel – wersja small batch finiszowana w beczkach opiekanych.
- Barrel Proof – ~65% ABV.
- 18 YO Single Barrel – wersja 18-letnia z pojedynczej beczki. 45% ABV.
Four Roses (Kirin Company)
Whiskey destylowana w Lawrenceburgu w stanie Kentucky od roku 1888.
- Kentucky Straight – wersja podstawowa. Leżakowana minimum 5 lat.
- Small Batch – whiskey leżakowana minimum 6-7 lat. 45% ABV.
- Single Barrel – whiskey pochodząca z jednej beczki leżakowanej 7-9 lat. 50% ABV.
- Small Batch Select – kupaż 6 typów whisky, leżakowanych w małych ilościach przez minimum 6 lat. Butelkowana bez filtracji na zimno. 52% ABV.
Jack Daniel’s (Brown-Forman)
Jedna z najbardziej znanych whiskey na świecie. Produkowana od 1875 roku w Lynchburgu, w stanie Tennessee. Filtrowana przez klonowy węgiel drzewny (tzw. “charcoal mellowing”), co odróżnią ją od tradycyjnego burbona.
- Old No. 7 – wersja podstawowa.
- Tennessee Rye – tennessee whiskey wyprodukowana w 70% z żyta. 45% ABV.
- Gentelman Jack – dwukrotnie filtrowana (przed i po okresie maturacji).
- Single Barrel Select – whiskey rozlewana z jednej wyselekcjonowanej beczki. 47% ABV.
- Single Barrel Rye – whiskey rozlewana z jednej wyselekcjonowanej beczki. Wyprodukowana w 70% z żyta. 47% ABV.
- Single Barrel 100 Proof – whiskey butelkowana z mocą 50% ABV.
- Single Barrel Barrel Strength – whiskey butelkowana z mocą 64,5% ABV.
Jim Beam (Beam Suntory)
Jedna z najbardziej znanych whiskey na świecie. Destylowana od 1795 roku w Clermont w stanie Kentucky. Główny konkurent Jack Daniel’s.
- White Label – wersja podstawowa, dojrzewająca w nowych beczkach z białego dębu przez minimum 4 lata. Najlepiej sprzedający się burbon na świecie.
- Rye Pre-prohibition – whiskey wyprodukowana w co najmniej 51% z żyta.
- Black Extra Aged – whiskey o wydłużonym okresie starzenie w porównaniu do wersji podstawowej. 43% ABV.
- Devil’s Cut – kompozycja oparta na dodatkowo starzonych whiskey, uzupełniona o tzw. “Devil’s Cut” – whiskey pozyskanej z beczek po zakończonej maturacji. 45% ABV.
- Double Oak – whiskey w wersji podstawowej dodatkowo starzona w nowych beczkach z białego dębu. 43% ABV.
- Single Barrel – whisky rozlewana z jednej wyselekcjonowanej beczki. 47,5% ABV.
- 100 Proof Bonded – whiskey butelkowana z mocą 50% ABV.
Jim Beam Small Batch Collections (Beam Suntory)
Prestiżowej kolekcja “small batch” stworzona przez Bookera Noe, 6 mistrza destylacji w Jim Beam.
- Baker’s 7 YO – 7-letnia single barrel whiskey. 53,5% ABV.
- Basil Hayden‘s – najlżejsza wersja whiskey z kolekcji “small batch”. 50% ABV. (Basil Hayden’s dostępny jest w różnych wersjach).
- Booker’s – barrel-strength bourbon, leżakowany od 6-8 lat. 60,5%-65,3% ABV.
- Knob Creek – leżakowana przez 9 lat w dębowych beczkach. 50% ABV. (Knob Creek dostępny jest w różnych wersjach).
Maker’s Mark (Beam Suntory)
Produkowana od 1954 roku w Loretto w stanie Kentucky. Jej znakiem rozpoznawczym są kwadratowe butelki zapieczętowane czerwonym woskiem.
- Maker’s Mark– wersja podstawowa. 45% ABV.
- 46 – po okresie podstawowej maturacji, w beczce dodatkowo montowanych jest 10 wyprażonych klepek z francuskiego dębu i w tak zmodyfikowanej beczce whiskey leżakuje kolejne 10-12 tygodni. 47% ABV.
- Cask Strength – „non chill-filtered” whiskey o zawartości alkoholu 52-57% ABV.
- Private Selection – whiskey leżakowana od 5 do 7 lat i dodatkowo przez 9 tygodni w zimnych warunkach w beczkach z wybraną kombinacją klepek. 54-57% ABV.
Old Forester (Brown-Forman)
Założona w 1870 roku, jest obecnie najdłużej nieprzerwanie działającą marką produkującą bourbon na rynku. Ponadto był to pierwszy bourbon sprzedawany wyłącznie w zamkniętych butelkach.
- 86 Proof – wersja podstawowa. Kentucky Straight. 43% ABV.
- Rye – żytnia whiskey wytwarzana z zacieru składającego się w 65% z żyta, 20% słodowanego jęczmienia oraz 15% kukurydzy. 50% ABV.
- 100 Proof – 50% ABV.
- Single Barrel 90 Proof – 45% ABV.
- Statesman – whisky kupażowana z beczek znajdujących się w najcieplejszych miejscach w magazynie. 47,5% ABV.
- 1910 Old Fine – podwójnie leżakowana. 46,5% ABV.
- 1920 Prohibition Style – 57,5% ABV.
- President’s Choice Bourbon – single barrel, zwykle leżakowana 8 lat. 55-60% ABV.
Wild Turkey (Campari)
Jedna z bardziej popularnych marek burbonu w USA. Produkowana jest od 1940 roku, a obecnie destylowana jest w gorzelni Austin Nichols, położonej w Lawrenceburgu, w stanie Kentucky.
- Kentucky Straight Bourbon – wersja podstawowa. 40,5% ABV.
- Straight Rye – whiskey żytnia. 40,5% ABV.
- 101 Proof – flagowa whisky Wild Turkey o podwyższonej zawartości alkoholu. 50,5% ABV.
- 101 Proof Rye – whiskey żytnia. 50,5% ABV.
- Longbranch – 8-letnia whiskey poddane dwukrotnej filtracji przez węgiel drzewny. W pierwszej wykorzystano biały dąb amerykański, w drugiej zaś karłowaty dąb teksański. 43% ABV.
- Rare Breed – barrel proof whiskey. 58,4% ABV.
- Kentucky Spirit – single barrel whiskey. 50,5% ABV.
- Master’s Keep – najstarsza, wersja bourbona Wild Turkey. Jest to edycja cask strength o stosunkowo niskiej zawartość alkoholu (43,4%).
Woodford Reserve (Brown-Forman)
Premium burbon produkowany od 1996 roku w Woodford County w Kentucky. Upselling dla Old Forester.
- Straight Bourbon – wersja podstawowa, destylowana w miedzianych alembikach. Destylaty dojrzewają od 4 do 7 lat. 45,2% ABV.
- Rye – żytnia whiskey wytwarzana z zacieru składającego się w 53% z żyta. 45,2% ABV.
- Double Oak – Double Oaked poddawany jest dodatkowo finiszowej maturacji (od 9 do 12 miesięcy) w beczkach podwójnie wyprażonych i lekko wypalonych. 43,2-45,2% ABV.
- Malt – oparta jest na trzech zbożach, z czego zawartość słodowanego jęczmienia wynosi 51%, czyli minimum zezwalające do zakwalifikowania do kategorii „straight malt”. Pozostałe dwa zboża to kukurydza (47%) i żyto (2%). 45,2% ABV
- Wheat – wytwarzana z zacieru składającego się z pszenicy (52%), kukurydzy (20%), słodowanego jęczmienia (20%) i żyta (8%). 45,2% ABV.
*Warto dodać, że od 2006, każdego roku destylarnia wypuszcza także kolekcjonerską edycję nazwaną Master’s Collection, a od 2015 także kolekcję Distillery Series.
Objaśnienie kolorów poszczególnych whisky (półki cenowe):
- Klasa ekonomiczna (poniżej 100 zł za butelkę)
- Klasa premium (od 101 zł – 200 zł za butelkę)
- Klasa luksusowa (od 201 zł – 400 zł za butelkę)
- Klasa ultra luksusowa (powyżej 400 zł za butelkę)
Uwaga! Artykuł w trakcie tworzenia.