Gorzelnia Glendullan została utworzona w 1897 roku jako ostatnia z siedmiu destylarni powstałych w XIX wieku w miejscowości Dufftown. Jej założycielem była spółka William Williams & Sons z Aberdeen, producent blended whisky. Na lokalizację zakładu wybrano posesję na wschodnich krańcach miasta, w zakolu rzeki Fiddich, która stanowiła dla zakładu źródło wody oraz napędzała koło zapewniające zakładowi energię elektryczną. Pierwszy transport jęczmienia dostarczono w styczniu 1898 roku, a destylacja ruszyła cztery miesiące później.
Początkowo destylat z Glendullan służył wyłącznie do zestawiania blendów takich jak Williams, Strathdon i Three Stars. W 1902 roku trafił on jednak w swej czystej postaci na dwór króla Edwarda VII i spotkał się z bardzo przychylną oceną monarchy, dzięki czemu zdobył znaczny rozgłos.
W 1926 roku destylarnia została przejęta przez Distillers Company Limited, która następnie przeniosła ją do Scottish Malt Distillers, wchodzącej obecnie w skład koncernu Diageo. Przez długi okres po zmianie właściciela whisky Glendullan wykorzystywana była niemal w całości do sporządzania blendu deluxe Old Parr, stosunkowo mało znanego w Polsce, lecz osiągającego swego czasu znaczną sprzedaż w Wielkiej Brytanii i w Japonii.
W 1962 roku przeprowadzono remont destylarni i zacierni, a w latach 1971-1972 wybudowano także nowy obiekt wyposażony w sześć alembików. Przez kilkanaście lat whisky produkowano była równolegle w obydwóch destylarniach. W 1985 roku postanowiono zamknąć oryginalną gorzelnię, a jej pomieszczenia wykorzystano jako warsztaty naprawcze.
Obecnie marka Glendullan jest jedną z największych gorzelni pod względem rocznej produkcji. Duża część jej destylatów służy jednaj do zestawiania blendów takich marek jak Old Parr oraz Buchanan’s, czy Johnnie Walker. W destylarni Glendullan powstaje także jeden z trzech Singeltonów oferowanych przez Diageo, który dedykowany jest na rynek amerykański.
Nazwa Glendullan pochodzi od rzeki Dullan, która jest dopływem rzeki Fiddich.